Let op: de btw teruggave komt mogelijk te vervallen in 2023.

U kunt als particulier btw terugvorderen van de investering in zonnepanelen. De overheid kan u namelijk zien als ondernemer, wanneer u stroom terug levert aan uw energiemaatschappij. Dit geeft u het recht heeft om de betaalde btw terug te vorderen, daarentegen staat wel dat u belasting moet betalen over de opgewekte energie. Gelukkig is de btw over de opgewekte energie erg laag, en u hoeft dit maar eenmalig te doen.

Stap 1. Vul het “Opgaaf startende onderneming” formulier in
Het formulier kunt u downloaden op de website van de belasting dienst.
Hieronder staat een korte instructie voor het invullen van dit document.

1. Vul uw gegevens in.
2. Kies “Eenmanszaak”.
3a. Vul uw gegevens in.
3b. Sla deze vragen over.
4. Sla dit over.
5a. Kies “Ja”.
5b. Sla deze vragen over.
6a. Vul hier “1” in.
6b. Vul hier het volgende in: “Het opwekken van stroom door middel van zonnepanelen. Er wordt geleverd aan energiemaatschappij naam, energiemaatschappij adres, energiemaatschappij postcode & plaats”.
7a. Geef aan waar uw inkomsten vandaan komen.
7b. Vul hier “0” in.
7c. Vul hier de kosten van uw PV-systeem inclusief installatie in, EXCLUSIEF btw. Bijvoorbeeld: -12.000 (indien u voor €12.000,- exclusief btw het systeem hebt aangeschaft en laten plaatsen. Vergeet hier het minteken niet.
7d. Vul hier uw inkomsten in uit overig werk. (Dit hoeft alleen als u bij 7a hebt aangegeven dat u inkomsten uit overig werk hebt).
8a. Bereken uw omzet door het aantal kWh te vermenigvuldigen met de vergoeding ex. btw at u hiervoor krijgt. Bijvoorbeeld: 6000 x 0,23 = €1.380,-.
8b. Vul hier weer het aanschafbedrag exclusief BTW in. Dit is hetzelfde antwoord als vraag 7c.
8c. Kies hier voor de optie “Nee”.
8d. Kies hier voor de optie “Bedrijfsadres”.
9. Kies hier voor de optie “Nee”.
10. Deze vraag kunt u overslaan.
11. Vul hier uw gegevens in, print het formulier uit indien u dit digitaal heeft ingevuld. Zet uw handtekening er op en verzend het geheel naar de belastingdienst. Via deze link (http://www.belastingdienst.nl/rekenhulpen/gvk/) kunt u het postadres voor uw gemeente vinden.

Binnen een aantal werkdagen zal u bericht krijgen van de belastingdienst dat u als ondernemer wordt aangemerkt. Een aantal dagen hierna zal u uw inloggegevens ontvangen waarmee u online uw BTW aangifte kunt verzorgen.

Stap 2. Btw aangifte doen.
Met de ontvangen inloggegevens kunt u de aangifte van omzetbelasting doen. In het eerste jaar dient u nog wel btw te betalen over uw opgewekte stroom. Voordat u de daadwerkelijke aangifte kunt doen moet u eerste het btw bedrag berekenen.

De te betalen btw kunt u berekenen door de door u betaalde btw van de aanschaf en installatie van het PV-systeem af te trekken van de btw die u verschuldigd bent over de opgewekte stroom. Om de btw berekening gemakkelijker te maken heeft de belastingdienst forfaits opgesteld, deze zijn in de onderstaande tabel te zien.


 Zie hier het voorbeeld van de belastingdienst:

Aan u is € 800 btw in rekening gebracht voor de aanschaf en installatie van zonnepanelen. De panelen hebben een capaciteit van 2.800 Wp, dus is de verschuldigde btw € 60. Omdat de aan u in rekening gebrachte btw hoger is dan de verschuldigde btw, kunt u in dit voorbeeld € 740 terugvragen. Vul in uw aangifte het bedrag van € 800 in bij vraag 5b en het forfaitaire bedrag van € 60 bij vraag 1a. Het forfaitaire bedrag bent u volledig verschuldigd. Het maakt niet uit of u de zonnepanelen aan het begin of het einde van het jaar hebt aangeschaft.

De overige aangifte van het jaar dient u wel in te dienen, maar hierin kunt u alles op 0 zetten.

Stap 3. Ontheffing van administratieve verplichtingen aanvragen
In de volgende jaren zal u onder de kleineondernemersregeling vallen, omdat uw af te dragen btw minder dan €1.345,- zal bedragen. Dit betekent dat u ontheffing van administratieve verplichtingen aan kan vragen, waardoor u geen btw aangifte meer hoeft te doen. Het enige wat u hiervoor moet doen is een brief sturen naar de belastingdienst met het volgende bericht:

Geachte heer, mevrouw,

Doordat ik door middel van mijn zonnepanelen stroom lever aan mijn energiemaatschappij heeft u mij aangemerkt als ondernemer. De btw die ik hiervoor per 1 januari a.s. af moet dragen is minder dan €1.345,- waardoor ik onder de kleineondernemersregeling val.

Met deze brief vraag ik u ontheffing aan voor de aangifte van omzetbelasting per 1 januari 2017.

Ik zie uw bevestiging graag tegemoet.

Met vriendelijk groeten,

Naam
Btw-nummer
Adres
Telefoonnummer